25 sierpnia 2013

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz (pörkölt) to węgierskie danie narodowe.
Podstawowymi składnikami gulaszu
jest oczywiście mięso i cebula.
Nazwa wywodzi się od słowa pergelt,
co znaczy przypieczony.
Idąc tym tokiem myślenia ja solidnie mięso przypiekam.
Szczególnie mięso wieprzowe, które po ścięciu białka robi się jasne.
Dzięki temu zabiegowi sos wychodzi ciemny,
bez użycia żadnych kostek i bulionetek.
Kolor dodatkowo podrasowałam odrobiną cukru,
którą dodałam podczas intensywnego smażenia.
Ja miałam ochotę na gulasz z dużą ilością mięsa,
użyłam łopatki wieprzowej i cebuli.
Dodałam też pieczarki, można dodać świeżą paprykę.
Całość doprawiłam odrobiną ostrej papryki, solą i pieprzem.
Gulasz wyszedł pyszny!!
Podałam go z kaszą jaglaną, ale można podać też z gryczaną,
ziemniakami, makaronem czy po prostu z kromką świeżego chleba.




Składniki:
  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 50 dkg pieczarek
  • 4 duże cebule
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Mięso dokładnie myjemy, odcinamy brzydkie części i kroimy w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i na bardzo dużym ogniu smażymy mięso.
Ma się przypiekać.
Jak mięso puści soki odparowujemy je i dalej smażymy na dużym ogniu.
Dodajemy cukier i smażymy mieszając jeszcze jakieś 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w talarki cebule, ziele angielskie i liście laurowe.
Smażymy 2 minuty i stopniowo zalewamy 1 l. zimnej wody.
Gulasz dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-1,5 h.
W międzyczasie na osobnej patelni bez tłuszczu
smażymy pokrojone w talarki pieczarki.
Dodajemy do nich paprykę i po usmażeniu wszystko wrzucamy do gara.
Jak mięso jest już miękkie zagęszczamy gulasz.
Mąkę dokładnie mieszamy z 1/2 szklanki wody i zalewamy sos stale mieszając.
Na koniec całość doprawiamy solą i pieprzem.
 


8 komentarzy:

  1. Narodoway gualsz Wegrow jest z miesa wolowego!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu nigdzie nie pisze, że to narodowy gulasz węgierski :) pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zakaz kopiowania! Idiotyczne! To strona z OGÓLNIE dostępnymi przepisami. Jeśli nie można skorzystać z przepisu, radziłbym go napisać w domu na ścianie. Tam nikt nie skopiuje.
      Po co mi przepis którego nie mogę wypróbować, bezsens!

      Usuń
    3. Ta strona należy do mnie i jeżeli mam ochotę ustawić blokadę , to sobie ją ustawię, a Ciebie zapraszam gdzie indziej siać ferment :) I faktycznie, nie korzystaj z tego przepisu, bo i tak Ci nie wyjdzie, z takimi negatywnymi emocjami, pewnie nawet jajecznicę spalisz kobieto :)
      Żegnam :)

      Usuń
  2. Idiotyczne. Jeśli mam skorzystać z tego przepisu,głupotą jest zakaz kopiowania. Jeśli nie wolno z niego korzystac- TO PO CO TU JEST?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co po co tu jest? przeczytaj raz jeszcze co napisałaś, nikt Ci nie każe korzystać z tego przepisu :)

      Usuń
  3. Dzisiaj odkryłam Twój blog i gulasz wyszedł przepyszny!!! :) W weekend zamierzam zrobić pierwszy raz w życiu gołąbki i tu od razu zadam ci pytanie: jak podsmażę gołąbki to też będzie dobrze czy lepiej tego nie robić?? :) Pozdrawiam, Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulasz wyszedł obłędny :) świetny przepis.
    pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...