28 lipca 2013

Leczo z cukinią i kiełbasą- najlepsze


Pyszny węgierski jednogarnkowiec- Lecsó.
Leczo to danie na bazie papryki, pomidorów i cebuli, 
dodatkiem przeważnie jest kiełbasa czy boczek.
Ja dodatkowo dodaję jeszcze kabaczka albo cukinię.
W moim domu zawsze się tak robiło i robi i osobiście nie wyobrażam sobie lecza bez cukini.
Przepis na to leczo Mamuśka dostała od 
swojej koleżanki x lat temu i od tamtej pory robimy tylko takie. 
Jest pyszne!! 
To najlepsze leczo jakie kiedykolwiek jadłam.
Najlepiej smakuje z sezonowych, letnich warzyw,
ze świeżej papryki i dojrzałych, miękkich pomidorów.
Jeżeli chcecie zrobic leczo w zimie albo poza sezonem, 
to można świeże pomidory zastącpic tymi z puszki. 
Nie będzie to zapewne ten sam smak, ale bardzo zbliżony i na pewno nie gorszy.
Z kromką chleba rewelacja !!





Składniki:
  • 1,5- 2kg miękkich pomidorów
  • 3 cukinie
  • 3 papryki
  • 40 dkg kiełbasy
  • 3 cebule
  • 1 łyżka ostrej papryki 
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz 

W garnku na oleju  podsmażamy pokrojone w plastry cebule.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy i dodajemy do cebuli.
Paprykę kroimy w sporą kostkę i do gara.
Gotujemy jakieś 20-30 min.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i kiełbasę.
Gotujemy jeszcze przez 10 min.
Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.



7 komentarzy:

  1. uwielbiam leczo:) w moim przepisie pomidory lądują w garnku na końcu, u Ciebie widzę, że zaraz na początku, może kiedyś spróbuję takie wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucam je na początku, bo później tworzą cudny sosik, który uwielbiam zbierać później chlebkiem :)) spróbuj, a nóż posmakuje Ci moja wersja :)

      Usuń
  2. Leczo to mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj to zupełnie tak jak ja :)))

      Usuń
  3. Fajne, proste danie, strasznie dawno go nie robiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomnialas mi czasy mojego dziecinstwa ..... ;) Uwielbiam ;) Musze je zrobic :) Pzdr My simple cuisine :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłaś moje serce mamo. Ale cukinia ze skórką w leczo to nowość.

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...