2 marca 2013

Naleśniki- podstawowy przepis na ciasto

Zrobienie naleśników to nie sztuka-
tak przynajmniej może się wydać.
Zmieniłam zdanie po tym jak dzień po dniu
wywalałam kolejne już ciasto.
Mąka, jajko, mleko, żadna filozofia, a jednak.
Naleśniki są wybredne, nie polecą na byle co!
Nie lubią za wysokiej temperatury ani niektórych patelni.
Moja nowa patelnia ceramiczna spisała się fatalnie,
naleśniki wychodziły twarde i chrupiące do tego stopnia,
że nie dało rady ich zgiąć, bo się łamały.
Byłam w szoku... Nie potrafię już robić naleśników! ...
Ostatnią szansą i nadzieją było przeproszenie się z
moją starą teflonową patelnią.
Przyjęła przeprosiny!
Naleśniki wyszły takie jakie miały być. 
Delikatnie chrupkie na brzeżkach,
cieniutkie, mięciutkie i przepyszne.
Jednak umiem zrobić naleśniki... ;-)



Składniki
(ok. 10szt.)
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • olej
  • szczypta soli
Mąkę, mleko, wodę, jajko i sól dokładnie mieszamy.
Tak, żeby nie było grudek.
Konsystencja ma być lejąca i nie za gęsta.
Wtedy naleśniki wyjdą cieniutkie.
W razie potrzeby można dolać troszkę więcej wody, bądź mąki.
I teraz mamy dwa sposoby.
Albo dolewamy porządną łyżkę oleju do
ciasta naleśnikowego,
mieszamy i nie dodajemy go już na patelnię.
Albo za każdym razem, bądź co drugi naleśnik,
nalewamy troszkę na patelnię.
Smażymy z obu stron na małym ogniu.
Gotowe.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam naleśniki, a najbardziej właśnie takie zupełnie same bez dodatków jeszcze ciepłe, świeżo usmażone. Nie mogę się oprzeć, aby nie zjeść chociaż jednego kiedy przygotowuję naleśniki do różnych potraw.

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...