2 lutego 2013

Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym

Te pulpety- a raczej pulpeciki,
bo proponuję robić malutkie
to świetna alternatywa dla
kotletów i pulpetów mięsnych.
Są bardzo delikatne i bardziej lekkostrawne niż mięsne.
Czerwona soczewica gotuje się ekspresowo,
więc i danie jest szybkie.
Naprawdę polecam bo danie
smakuje zupełnie inaczej niż codzienne pulpety.
Można je podać z makaronem, kaszą, ryżem,
czy po prostu z kromką chleba.




Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • olej
  • sól& pieprz
sos:
  • 600 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 2 szczypty cukru
  • sól& pieprz

Soczewicę gotujemy
ok. 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Wylewamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Połowę soczewicy blendujemy na papkę.
Soczewicę mieszamy z pokrojoną drobno cebulką,
jajkiem, bułką tartą, dodajemy
1/2 płaskiej łyżki soli i pieprz do smaku.
Formujemy pulpeciki i
smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
W międzyczasie do garnka
wlewamy pomidory i gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, bazylię i
doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pulpety łączymy z sosem dopiero
w momencie ich podawania, inaczej się rozpadną.
Przetestowane...


12 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądem w ogóle nie różnią się od mięsnych, można się nabrać :) Muszę kiedyś wypróbować zrobienie takich soczewicowych...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsnych pulpetów nie lubię, więc z chęcią wypróbuję te z soczewicy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czerwoną soczewicę. Robiłam już z niej burgery, ale pulpecików jeszcze nie. Trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna alternatywa dla wegan! A ile pulpetów wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 16-20 zależy jeszcze jakiej wielkości :)

      Usuń
  6. Dziękuje za fajny przepis i sprawdzony! Gdy na innych blogach czytam, że np. soczewicę czerwoną ktoś gotuje 25 minut, albo zieloną namacza na 2-3 godziny przed gotowaniem, to wiem, że nigdy jej nie robił i przepis takiej osoby to straszna ściema.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba :-) i zapraszam po jeszcze nie jeden! ;)

      Usuń
  7. Dzisiaj je zrobię :) Mam nadzieję, że wyjdą mi smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. "Polowe blendujemy na papkę" adruga polowa? W calosci laduje w pulpecikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a druga połowa zostaje w całości :)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...