12 stycznia 2013

Makaron tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem,
dużą ilością świeżego czosnku,
do tego śmietana i w
15 minut pyszny obiad jest gotowy.
Naprawdę kwestia ugotowania makaronu.
Ja użyłam szpinaku mrożonego,
ale można go zastąpić oczywiście świeżym-
wystarczy umyć i na patelnię.
Reszta jak w przepisie.
Tagliatelle można zastąpić kokardkami,
spaghetti, muszelkami czy rurkami.
A mianowicie bierzemy taki na jaki mamy ochotę,
czy jaki mamy akurat pod ręką.
Czosnku można użyć mniej,
ale ja lubię tego 'kopa'.
Na wierzch proponuję sypnąć sera żółtego.
Polecam, bardzo szybki, tani i pyszny obiad.




Składniki:
  • 1 op. makaronu tagliatelle
  • 50 dkg szpinaku mrożonego
  • 5- 6 dużych ząbków czosnku
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól& pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku,
wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie do wysokiego garnka wkładamy szpinak,
zalewamy 100ml wody
i dusimy pod przykryciem do momentu aż się rozmrozi.
Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, śmietanę
i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem.


8 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam szpinaku.zjadłabym !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaje jeszcze ser feta na sam koniec duszenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z fetą, nie próbowałam jeszcze do makaronu, ale naleśniki z farszem szpinakowo- fetowym, pycha!:)

      Usuń
  3. O tak, to coś zdecydowanie dla mnie :) Pyszności :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron ze szpinakiem, pycha, mam makaron z czosnkiem niedźwiedzim(Deluxe,lidl), więc jutro też zrobię takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, z takim makaronem będzie pysznneee;) daj znac :)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...