24 czerwca 2012

Pierogi ruskie z boczkiem wędzonym

Pyszne ruskie pierogi z mocno
doprawionym farszem z ziemniaków,
białego sera, podsmażonej
cebulki z boczkiem
i delikatnym aromatem ziół.
Do ciasta również dodałam zioła,
sypnęłam majeranku, żeby pierogi się
lepiej trawiły i oregano.
Wyszło bardzo smacznie.
Z tej porcji wyszło mi
około 70 pierogów.





Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 dkg sera białego półtłustego
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 50 dkg mąki tortowej 
  • 250- 300 ml ciepłej wody
  • 3 cebule
  • majeranek
  • oregano
  • olej
  • sól& pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy i
gotujemy w osolonej wodzie.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Boczek i cebule kroimy w kosteczkę
i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju.
Do dużej miski wsypujemy mąkę,
dodajemy łyżkę soli, majeranku i oregano,
mieszamy i dolewamy wodę.
Ciasto wyrabiamy- z tego przepisu
zawsze wychodzi miękkie i elastyczne.
Odstawiamy na chwilę, żeby odpoczęło.
Ziemniaki i ser rozgniatamy tłuczkiem,
albo przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy podsmażony boczek i cebulę,
łyżkę majeranku i oregano, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem- nie żałujemy!
Ciasto dzielimy na 3 części i kolejno
każdą z nich wałkujemy, wycinamy szklanką
koła i nakładamy łyżkę farszu.
Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia farszu.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie,
od momentu wypłynięcia
przez 1-2 minuty.

Pierogi po wyciągnięciu z wody można
od razu podsmażyć na masełku.
Albo polać podsmażoną cebulką, boczkiem, czy skwarkami.



5 komentarzy:

  1. wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi ubóstwiam.
    zaintrygowało mnie ziołowe ciasto. farsz ruski jest chyba moim ulbionym, a podane z boczkiem, to już wypas nie z tej Ziemi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pierogi!
    Ale najbardziej te z truskawkami.
    Albo z mięsem. Albo z kapustą i grzybami.
    Albo.. ja kocham pierogi :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...