22 czerwca 2012

Krupnik

Krupnik- typowa polska zupa.
Bardzo smaczna, gęsta, zawiesista, niesamowicie syta i
dosyć szybka do zrobienia.
Ja lubię gęsty krupnik, dlatego sypię sporo kaszy,
natomiast jeżeli lubicie rzadszy- to proponuję sypnąć nieco mniej
kaszy jęczmiennej, bądź zastąpić ją pęczakiem.
U mnie w domu krupnik obowiązkowo podawany jest z ziemniakami i
posypany natką pietruszki.
Bardzo dobra, nasza, polska zupa.
Polecam.






Składniki:
  • 1 kość schabowa
  • 20-30 dkg kaszy jęczmiennej
  • 1- 1,5 kg ziemniaków
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • sól& pieprz


Do połowy dużego garnka wlewamy zimną wodę-
wkładamy umytą kość, dodajemy
łyżkę soli i gotujemy
do momentu pojawienia się szumowin.
Wyławiamy je i dodajemy listek laurowy,
ziele angielskie, umyte i
pokrojone w kostkę
ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera.
Dosypujemy kaszę i gotujemy przez ok. 20 minut.
Po tym czasie doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Na talerzu posypujemy natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. Mmmm... wygląda niesamowicie: pysznie, wiosennie, elegancko!

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...