20 czerwca 2012

Kotleciki z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem

Te kolety robią furorę wszędzie.
Pierwszy raz spróbowałam ich kilka lat temu,
w wykonaniu Mamuśki i
były przepyszne!
Pokrojona pierś z kurczaka z dodatkiem
papryki, która nadaje świeżości,
pieczarek, które dodają soczystości i
sera, który po przekrojeniu się ciągnie-
połączenie niesamowicie pyszne!
Na dodatek kotleciki robi się bardzo sprawnie
i szybko i z dwóch piersi wychodzi
ich cała masa.
Jednym słowem- rewelacja!





Składniki:
  • 50-60 dkg piersi z kury
  • 2 papryki
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg sera żółtego twardego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól& pieprz

Piersi dokładnie myjemy, oczyszczamy i
kroimy w mała kosteczkę.
Pieczarki myjemy i wraz z serem ścieramy na
tarce jarzynowej-
o grubych oczkach.
Umytą paprykę kroimy w kostkę.
Wszystko ląduje w jednym naczyniu.
Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem-
dosyć intensywnie.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu
układamy niewielkie porcje i smażymy
z obu stron do zbrązowienia.
Odsączamy na papierze kuchennym
z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak pokrojony w tak małą kostkę dochodzi bardzo szybko-
trzeba uważać, żeby go nie wysuszyć.
Proponuję podawać z surówką i ziemniakami,
ale z dipem, np.
czosnkowym są równie pyszne.



16 komentarzy:

  1. Ale fajne! Robiłam podobne, ale bez papryki i z dodatkiem majonezu. Muszę spróbować tej wersji, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z lenistwa zazwyczaj rzucam cały biust na patelnię grillową, ale muszę zrobić po Twojemu, bo czuję, że to pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kotleciki są pyszne ;-)

      Usuń
  3. Dziewczyna mi je właśnie zaserwowała, były przepyszne! Zostało jeszcze trochę na kolację :) Mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo rewelacja! polecam się na przyszłość wobec tego!:)))

      Usuń
  4. sama też spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. eleganckie smaszne i pożywne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, mam pytanie Co robię źle? Ponieważ przy pieczeniu wszystko się rozpadało ... ser przypalał... także w ogóle moje kotleciki nie miały tego kształtu .... tylko ciapa... Proszę o odpowiedź ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak musi byc pokrojony bardzo drobno, możesz dodac mniej sera i spróbuj dodac jeszcze jedno jajko i więcej mąki ziemniaczanej. Usmaż jednego kotlecika- patelnia ma byc przykryta olejem. Powinno byc ok. Pozdrawiam i 3mam kciuki!!!:)

      Usuń
    2. Miałam podobnie i poratowalam sie bulka tarta. Może efekt inny ale dzieki temu kształtne i równie pyszne :-)

      Usuń
  7. Jutro będę robić te kotleciki po raz kolejny. Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie czy ten kurczak zdąży się w środku usmażyć? Czy mogę paprykę, pieczarki,cebulę i kurczaka wcześniej podsmażyć ostudzić i wymieszać z resztą dodać starty ser i dopiero usmażyć? Ile placuszków wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak drobno pokrojony kurczak smaży się ekspresowo i na pewno nie będzie surowy ;) i proponowałabym zrobić jednak tak jak jest w przepisie, bo usmażone wcześniej składniki będą suche i nie będzie to już takie dobre ;) placuszków wychodzi dużo, w zależności od ich wielkości 10-20 sztuk

      Usuń
  9. Rozumiem a czy można kurczaka skrojonego w kostkę obtoczyć w przyprawi kebab-gyros? Reszta składników w środku też zdąży się usmażyć... Papryka i pieczarki jednak potrzebuje chwile żeby zmięknąć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Można kurczaka obtoczyć w przyprawie kebab-gyros? Pieczarki i papryka zdąża się usmażyc w tych kotlwcikach bez uprzedniego podsmażenia, w sumie pieczarki potrzebują chwilę żeby zmięknać.

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...