5 kwietnia 2012

Kotlety ziemniaczane z surimi

Dla wielbicieli ziemniaków to będzie
prawdziwa uczta dla podniebienia.
Pyszne, delikatne, ziemniaczane kotleciki z
paluszkami krabowymi i jajkiem.
Czasami jest to miła odskocznia od ostrego chili.
Polecam, są pyszne, myślę, 
że dzieciaczkom też posmakują.
Tworzy się na nich prze-apetyczna skorupka!
Nic więcej nie powiem,
sami musicie wypróbować!
 







Składniki:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 20 dkg sera zółtego
  • 2 małe cebule
  • 7 paluszków surimi
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • olej
  • sól& pieprz


7 Jajek gotujemy na twardo i 
kroimy je wraz z paluszki w kostkę. 
Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, 
a pokrojone cebule podsmażamy na oleju. 
Do ziemniaków dorzucić starty na tarce ser, paluszki, jajka i cebule. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem- dość intensywnie. 
Wbijamy jedno jajo, dodajemy mąkę, 
w razie konieczności dodać trochę bułki tartej. 
Formujemy kolety i obtaczamy w bułce tartej. 
Smażymy na oleju do zrumienienia. 
Proponuję je podać z ryżem i ćwikłą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...